Blog Lensa Kamera

Rabu, 15 Februari 2012

Jangan Berani Nak Nilai

Assalamualaikum w.b.t. . . . 

#Port Dickson

Kau kenal aku berapa tahun?seminggu?sebulan ?setahun?berapa tahun?kau kenal aku jenis manusia yang bagaimana?kalau tak kenal,jangan memandai nak hukum aku jenis manusia yang seperti mana..mungkin aku bukan seperti yang kau sangka..kau pernah bertemu dengan aku?pernah berkongsi susah dan senang bersama ku?kalau ada,mungkin kau kenal aku seperti apa, mungkin kau tau tingkah laku seperti mana..

Jangan suka nak nilai orang jika kau tak kenal dia macam mana,nanti kau sendiri yang terima padahnya..kau kena sedar itu,jangan sampai dirimu saja menjadi merana,ditinggalkan sahabat yang kau rasa kau kenal namun dalam tak sedar kau langsung tak faham dia macam mana..beringat sebelum terkena,kau nilai mereka kau sendiri yang tanggung padah..tak gitu?? Sekian !!

#Apa yang kau tengok,tak semestinya itu yang kau rasakan..ingat~
#Ramai sangat blogger yang baik budi bahasanya,aku suka itu..hehe dah  kenal agak lama juga sorang blogger ni.dia ni pemalas nak update tapi rajin datang blog merapu ini..siapa?jom terjah^^ bagi pesanan kat dia jangan malas nak update ye..

#Khas buat sahabat Sis Leeya Hezlin @ Budak MILO..heehe

psst;Kalau sayang aku,sila terjah tau.. LINK

#Ni gambar aku ambil dari blog dia,cuma edit sikit2..aku suka tempat ni..cuba teka kat mana??


Kata Achie :Cinta boleh dipupuk..kan??hahaaaa

Sila like jika suka entry ini. . . 


39 komen dari budak comel^^:

cik Kartun berkata...

cinta boley di pupuk?
mcm ne?? men tepuk2 erk? hahaha

missSenget berkata...

saya suka jadi penilai..!

tapi selalu salah penilaian..

hurmm..

Puan Besar Shag Yahaya berkata...

Bukit Sepongor, Sabah ? Siriyes tak pernah dengar. HAHA :D

#amboi, nak hadiah gila kentang punya mahal kan.

Zakaria's daughter berkata...

aamboiii.
garangnya kata kata anda tuan belog ?
hewhew.

do chill okay :)

Zakaria's daughter berkata...

# eh kumen kat belog neh dah ilang dah tahap kemamaian tuh.
ahaks

Mia Adriana berkata...

like3 ! jgn sesuka hati nak nilai org..

Akue Achik berkata...

oyeah...tepat sekali..sy juga salu kna salah nilai..huhu..tp tak bole tipu, sy jga salu salah nilai org..

err..tempatny di bukit sepangor?ohoho

Kira Kekuri berkata...

bagi aku, org yg baru dikenali bbrapa minggu mcm tuh belum sesuai di gelar sahabat. :)
err aku x taw la plak, mo komen apa. aku knal ko nak jawab brapa tahun pun aku segan. nak ckp achie orgnya bgaimana pun aku lagilah segan. bkan x kenal cma takut t'salah jawab. ada yg mnangis nnti. #gurau. hehe.
klo soalan mcm tuh aq tjukan dkt achie, apa plak jwapan ko arr? hehe
ermmm slamat malam. :)smoga achie dikelilingi sahabat2 n kawan2 yang baik. :)


Sis Leeya, rajin2 kan diri update. jgn mcm sya. pemalas gak. hehe

Lea Isnawi berkata...

don't judge the book by its cover kan

Mr.Clive berkata...

hhaha biasalah tu bro...kita ni sentiasa dikelilingi oleh manusia yang suka sangatttlahhh nak menilai org...zzz=_=

chemay berkata...

baru kenal dekat blog.
baca penulisan dia.
dah senang2 nak judge.
tak suka oarang jenis macam tuh.
baling guna lesung batu baru tauu.
:)

*if ada event awal bulan 3 ni. insyaAllah boleh pergi. boleh lah jumpa encik achie. :)

Nisa Greennnpanda berkata...

sy knal achie br brape bln.. xde la knal sgt pun, knal camtue2 je, hehe.. (achie kn misteri, hoho..) XD even though kite kwn biase..tp mlalui penulisan achie kat blog, I get to know you better.. ^_^

dh terjah blog Leeya tue.. mmg prasan die slalu lepak sni..untung la achie ade byk readers setia, hihi~...

nk bli lens? kalo sy dh keje nnti (ntah bile la kn), sy blnje ye, hehe.. >_<

yad'z berkata...

ni boleh guna phrase dont judge book by its cover tak? hehehehe

Tea berkata...

beginilah bro... biasanya orang yang menilai kita itu beranggapan dirinya amat rapat atau ada rasa tanggungjawab pada kita.. itu kalau nak fikir secara positif..

menilai seseorang itu kita jua pasti begitu cuma sama ada kita biarkan atau kita meluahkan .. thats all..

diana berkata...

lawanya gambar tu..

Hanamiko Sakura berkata...

tu lah.. kadang2 sakit hati juga sebab ada orang pandang serong kat kita... sebab tulah... kalau nak kuatkan ikatan persahabatan atau etc... kena bersangka baik... jangan bersangka buruk.... tak baik tau bersangka buruk...

HeNRieTTa JoSe berkata...

chantek sunset....teringin gak nk dpt sunset yang ada warna biru cam2...asik dapat warna hitam ngan merah jew...

ps....Cinta Memang Boleh Dipupuk...Trust Me..

psss....xedit....tp crop sebab bunga banyak sangat serabut plak gambar....depan umah jew...dtg larr Penang,banyak pokok sakura malaysia kt cni...

Bitt (double IS) berkata...

kim salam kat dia eh...hehehe tak tahu la rasanya mcm kat bukit ampang...ehh tak sure la..hehehe

Azlan Hasan berkata...

hehe..bukan mudah nak menilai seseorang nie..hehe

Regards,
-Strider-

Prettywrite berkata...

bukit sepongor?ehehe..
terjah dia..:)

CikUna berkata...

yeay2 !! 1st lagi... ~weeee~

cantik pic tu seyes...
tang pic sis tu pon cantik gak... hurmmm nak try teka la, bukit ampang kot haha... hentam aje la labu..

\\( ^_^ )//

Ujie berkata...

setakat jumpa di alam maya..mmg takleh cepat menilai.

mcm akak, kat blog je mcm baik. tapi kalau jumpa...^__^

*ehe..cinta boleh dipupuk? betul!

Niza Romli berkata...

cantik header dia...

eh, nk pupuk cinta dgn sapa la gamaknya tu? :P

hassy chan berkata...

kesimpulannya jgn ska judge kwn kita.. tak gitu?? hehehehe

Noraim berkata...

betul tu. kwn yg dah lama knl pun xberani nak nilai ,ni kan pulak kwn yg br setahun jagung knl. jgn cpt menilai seseorg.

O CIKTEDDY berkata...

kalo x tekan mknanya x syg la?huhu
normal la,people love to judge..grr~

c'axoera ヅ berkata...

owhhh podeksen kampungku kui3 :p

Hanis MY berkata...

dont judge a book by its cover eh tetiba plak kan hehe...

Iffah Afeefah berkata...

knl bertahun pon takkan same knl dngn diri sndri

mnusia takkan 100% jujur dpn org len

jd kite tak ckop memahami n tak layak menilai

Puan Besar Shag Yahaya berkata...

Awatlah orang ni suka sangat update tengah malam ? Ni nak mai ngadu, orang kena food poisoning. Hebat tak ? Meh kasi ubat free~

#RM1200 untuk second ? Say bye bye lah sayam :Pp

Syariniey Amran berkata...

Nice sunset :)

cik ika berkata...

yelah3..ika ta rajin dtg blog die..

Leeya Hezlin berkata...

1stly,cantik gambar yang first tu..
en achie...saya baru beberapa bulan kenal anda..
secara maya sahaja la kan..
hehehehe..

btw,kita sebagai manusia tak berhak sebenarnya menilai orang tu..
iya la,kadang2 baru kenal sehari dua dah pandai2 cakap macam2 pasal kita..
padahal kita ni xada la nak bercakap hal dia..lain la kalau kita kenal dia dari masa lahir kan??
tapi tak mungkin la jadi..ye tak??

bagi saya la kan,biar la orang dengan kehidupan dia sendiri..
jangan sibuk2 sangat..buat biasa-biasa sudah..
biasanyalah apa yang kita nilai tu salah..
so,saya rasa baik jaga diri masing2 saja la.. :)

nah,di published sudah..
kepada siapa-siapa yang mau tau,tempat tu di bukit sepangar..
kalau panjat bukit tu,boleh tengok kawasan perumahan area bukit sepangar dan kawasan berhampiran,bangunan,gunung kinabalu,laut,uitm..
sesiapa yang tinggal di area indah permai di sabah,pasti tau tempat ni..

thanx yaa en achie coz edit gambar ni & link kan blog saya yang tak seberapa tu..
thank you so much..
jasamu ku kenang..
hmm,saya ni malas mau update ka??ehehehehehe...

p/s:have a nice day en achie..& one more thing,insyaALLAH saya tak nangis bila balik ke sabah nanti..peace :)

fathiahRAIHANA berkata...

kem salam kat kak leeya hezlin taww :D


lawa sunset tuuu.

intan_blur berkata...

betul..intan pun x suke org menilai intan..tp intan suke menilai org..hahahahaha ;)
relex beb..n3 mcm tertekan jek..

Muhammad Saiazuan Norhalik berkata...

aku tak pandai nak menilai orang.. banyak kali kawan aku tnya macam mana dia di mata aku, dan aku tak mampu nak judge walaupun dah kenal lama.. mungkin habit aku yang tak suka menilai seseorang individu membuatkn aku tak pandai nak nilai sifat2 seseorang tu

ciK LyndaWawa berkata...

kita kenal bapa minggu ye....hehehe

Afzainizam berkata...

kata orang tak kenal maka tak cinta... dah kenal baru tau rupa....

Story terbaru blog kami...
masalah kereta lembab tak ada pickup

CTK berkata...

ni kes jtuh aty ngan blogger ke ape...hahaha


eh maaf, sy tersilap nilai :P

*nk nilai, tgk diri dulu perfect ke x :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

(c)Copyright reserved by Woofer Storm.
Powered by Blogger