Blog Lensa Kamera

Isnin, 13 Februari 2012

Aku Terima Nikahnya

Assalamualaikum w.b.t. . . 

#Indian Summer

Aku terima nikahnya si polan binti si polan dengan mas kawin sekian sekian sekian..sah sudah gamaknya aku menjadi suami kepada biniku ini..dengan ini rasminya aku juga telah berikrar bukan sahaja aku punyai isteri sebaik dia,jujur dan bertanggungjawab..disamping dia juga yang memahami dan menerima aku dengan seadanya..Bunyinya kelihatan mudah bukan,sekadar ungkapan kata yang begitu mudah sahaja,dah sah dia menjadi milikku yang hakiki..namun disebalik itu juga dalam tak  sedari ,aku dah berjanji yang  :-

Aku tanggung dosa-dosa si dia dari ibu bapanya, apa saja dosa yang dia buat,dari dedah aurat hingga ke tinggalnya solat, aku tanggung dan bukan lagi ibu bapanya tanggung dan aku tanggung semua dosa bakal anak-anak aku. Kalau gagal, maka aku fasik, dayus & aku rela masuk neraka dan malaikat Zabaniyah melibas aku hingga pecah badan aku

tersentap sekejap aku mendengarnya,memaksa aku berfikir semula untuk berumahtangga diusia yang terasa masih muda ini..syukur ada juga hikmahnya atas apa yang terjadi ini..aku perlu perbaiki diri ini sebaik mungkin kerana aku 
 berkahwin bukan saja dengan batang tubuhnya, hati dan perasaannya, hobi dan minatnya. aku juga perlu menerima dengan semua sifat baik yang ada padanya dan yang paling utama berkahwin dengan segala sikap buruknya yang tersedia ada..pokoknya,aku masih belum layak itu..kamu bagaimana? Sekian ^^


#Tak salahkan bila keluarga yang tentukan siapa jodoh kita?mungkin bercinta selepas berkahwin itu lagi nikmat..
#Cita-cita belum tercapai ada hati nak kawin lagi..
#Terima kasih Allah atas nikmat yang diberi,baru ku sedar ada nikmat yang ku kecapi walaupun hati ini pedih bila mengingati..

#Bokeh Nikon d90 macam tak menjadi je ni..grrrr

Kata Achie :Kerana aku yang kau benci,keluarga yang terima tempiasnya..Sampai Hati !!


Sila like jika suka entry ini. . . . 

48 komen dari budak comel^^:

Kira Kekuri berkata...

sedih, btul kuarga kna tmpias? ksian. no worries, cinta lpas kahwin mmg indah. heheh. aku jg angan2 mo bcnta lpas kahwin. ahaa <--mcm ada yg maw. hahaha =DD

EruzuLiyana berkata...

suka sangat baca buku 'aku terima nikahnya'. sungguh menarik :)

Cik SHiNJU berkata...

Kawen = Tanggungjawab..

Puan Besar Shag Yahaya berkata...

Kalau kahwin, pahala banyak dapat. Senang pulak tu. Tengok bini, pun dah dapat pahala. Belum kira solat berjemaah lagi. Pergh~

#jom kahwin :Pp

Lea Isnawi berkata...

kena fikir semasaknya sebelum berkawen kannn

hehe

CekbOlat-bOlat berkata...

mencabar tugas lelaki kan abg (^^,)

iszieylyanziy berkata...

setuju,,dah sah jadi laki,,dah sah jadi penanggung dosa si isteri,,xsalah pon kawen awai,,tapi cari la isteri yang soleh,,ngee,,eh bokeh tu,,lawa dah,,tapi leh jadi lawa lagi kan,,ngee

iszieylyanziy berkata...

setuju,,dah sah jadi laki,,dah sah jadi penanggung dosa si isteri,,xsalah pon kawen awai,,tapi cari la isteri yang soleh,,ngee,,eh bokeh tu,,lawa dah,,tapi leh jadi lawa lagi kan,,ngee

Kira Kekuri berkata...

ok klo mcm tuh doa2 ko d sanalah. blanja aku nasi dagang? lol

Juliet_iRa~" berkata...

huhuhu..

nt dh ready blh la jabat tangan dgn kadi..:)

ehem2..siapa la y benci achie tu ek..apsal skarang entry mcm sedih2 + hati terluka disakiti oleh seseorang?

Miss Butterfly berkata...

kalau dah jodoh, takkan kemana...~

Akue Achik berkata...

Achie, single itu best juga..enjoy dlu masa muda.. ^^

pinjam bha tu kamera, boleh ka?hoho

Mr.Clive berkata...

gentlemen giler doh post ko yang ni...respect bertambah ngan ko...hoho... keep it up bro.jgn putus asa,sentiasa cari area untuk diperbaiki and all the best! :D

jessemiller. berkata...

marriage is about to give full commitment to your spouse. wait for the right calling, never be worried coz someone out there is already been assigned for you. sooner or later ^^

p/s: bokeh jadi la! mantap. hehe

fathiahRAIHANA berkata...

pernah baca tak Ked Story, Hlovate punya ? :)





gelang kaler merah takde yerr. buat sendiri la, hehe.

Zakaria's daughter berkata...

ahhh. tidak tidakk.
hancur luluh hati ni bile bace intro tuh.

tapi kembali tenang bila baca sampai perkaataan yg terakhir.

haha. tak tak , joke :D

missSenget berkata...

teringin gak jodoh nk fmily yg tentukan..

tapi mustahil rasanya..

chemay berkata...

errrr.
parents chemay dari awal lagi dah pilih bakal suami untuk chemay,
tapi chemay kata taknak.
sebab chemay muda lagi.
:)

achie.
kenapa orang panggil latar belakang blur tuh bokeh?

Afzainizam berkata...

tu yang orang tua kata bab-bab nikah ni tak leh buat main-main kalau dah bersedia dan sanggup kawin bukan setakat keinginan ajerr...

kadang zaman sekarang ni.. kejap ajerr kawin bercerai pulakkk...

kalau kita dah persiapkan diri dengan ilmu dan iman ... Insya Allah kita boleh jadi pemimpin yang memimpin tangan isteri kesyurga

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy pasang soundproof kereta

Tea berkata...

La Tahzan...


Ada himkah dalam setiap yg diredhai Allah kita laksanakan.. Perkara yg baik jgn dilengah...

Leeya Hezlin berkata...

tak salah pun kalau parents yang tentukan jodoh kita..
sebab ada member yang memang dia nak parents dia yang carikan..

bercinta lepas kahwin tu memang lagi indah kot..
so,cepat-cepat la k..
hmm bila agak2nya nak dengar en achie ucap perkataan tu..

semoga hari2 anda terus ceria dan bahagia en achie.. :)

Hanamiko Sakura berkata...

Hs tak leh belum sedia juga.. =)

intan_blur berkata...

hhhehehe..intan pun baru2 ni baca ttg artikel tuh..
tula bukan senang nak memikul tanggung jwb ni kan..tp seandainye masing2 pandai handle..insyaAllah sumenye mudah2 jek..
nnt bile woofer storm dah smpi seru jgn lupe jemput eh.. ;)

HeNRieTTa JoSe berkata...

Salam....sesuatu yang terjadi itu pasti ada hikmatnya...

psss...dah makin sihat....hehehe....terima kasih....saja jew join contest, nak meriahkan suasana....hehehe....

Jue berkata...

eh rsnya td g blog Lea Isnawi..bcerita psl bovel Aku Terima Nikahnya =)
D90 tu mcm panggil aku utk "bela" dia haha

Telor Power berkata...

mmg gerun gak dgn makna perkataan merah tu.


#nice bokeh tapi kurang sharp pada body tu...tapi ia menjadi inspirasi next photo shoot aku bro...

teringin nak buat juga lah

Prettywrite berkata...

hehe..berat taggjawab orang laki ni..kena betul2 bersedia dulu baru boleh 'aku terima nikahnya'..takper kamu muda lagi la..orang laki standard kawin umur 30an..hehehe

Azlan Hasan berkata...

perkahwinan memang bukan satu benda yg mudah..hehehe..kena betul2 bertanggung jawab lepas kita terima nikahnya..hehehe

Regards,
-Strider-

Aine Ainun berkata...

Yang penting bertanggungjawab...

Bersedia untuk pikul tanggumgjawab...

Ujie berkata...

hmm..betul tu! kalau semua suami/bakal suami sedar..alangkah bagusnya.

langkah suami akan terhenti utk ke syurga, dek dosa2 anak & isteri. berat bkn t/jwb tu?

*sblm jumpa jodoh ni, bolehla siapkan diri dgn ilmu agama. barula boleh bimbing isteri nnti. ^_^

CikUna berkata...

yeay !! 1st lagi... ahaks...

yes my bro Achie dah bangkit dari mimpi2 & dah berjaya mendarat dari kapal titanic yang karam tu... Syukur Alhamdulillah..

Apa yang penting ?? Kerjasama.. eceh nyanyi pule..

\\( ^_^ )//

yad'z berkata...

stabilkan ekonomi sendiri dulu, baru bukak cawangan keluarga.. <--- ayat pokcikk saye. hehehe...

#bokeh tu ohsem jekk.. heheh. =)

reen afny berkata...

berkahwin? sangat besar tanggungjawab yang perlu dipikul terutama bagi lelaki. hehe

eh2, entry kali ni takde pesanan dari achie pun? huhu

btw, umur achie berapa? weee larikkkk

najihah sahami berkata...

Slmat menikmati rahsia Allah yang tersembunyi...hehehe

Noraim berkata...

kata org pilihan family lebih baik. heee. tp xtau lah sbb tak merasa lg. hihi.nikah ni bukan kerja main2. kena ade persediaan mental fizikal. bkn main nikah je. huhu.

p/s: tq follow saya. :)

semutsengal berkata...

sesungguhnya tanggungjawab seorang lelaki sgtlah besar yaaw.


beruntunglah sapa yg jalankan dengan baik. =)

KhaiRin : anies berkata...

syg nyer ramai yg tidak menyedari..sbb tu dgn mudah nyer terlerai ikatan perkahwinan..jauh bnr dr apa yg dijanji sblm berkahwin...

Cik tikah berkata...

bila tuan blog ni nak akwen? :P

Gen2Merah berkata...

insya Allah.. saya pun mengharapkan yang itu---> bercinta selepas kawin.. amin.. moga segalanya dipermudahkan.. ehehe..

Nisa Greennnpanda berkata...

mmg.. marriage is a HUGE responsibilty... xleh main2.. tp... aih, malas nk ckp psl hal lame.. T_T biarkn la..

achie mude lg.. tp xsalah kawain mude kalo btul2 dh ready... cnta pas kawin mmg yg terbaikkkkkkk.. coz parents sy b'cnta pas kawin, hihi~.. ^_^

Nisa Greennnpanda berkata...

achie~~~~~~~~...

bokeh tue ape? lalala~..

Niza Romli berkata...

Alaa...kesiannya suami sy. Akan ku bantu dia ke syurga bersama2..Insyaallah.

♥e'in♥ berkata...

tanggungjawab seorang suami memang sgt besar..

xila riston berkata...

ala kawen muda oke pe...ahakk
asal hati dh betanggungjawabpd hati satu lg pon oke....ececece

Muhammad Saiazuan Norhalik berkata...

berat tanggungjawab bila dah jadi suami ni.. silap2 dengan senang kita kena tarik ke neraka...

Princess Nusy berkata...

setuju2..kalau fikir balik ade baik buruk kawen awal2 usia ni..=)

Bitt (double IS) berkata...

kalau lelaki saya tak tahu nak terangkan atas dasar apa soal perkahwinan itu...kalau pendapat saya (wanita)...jika anda taat...anda bahagia bila berkahwin :)

O CIKTEDDY berkata...

lafaz nikah lebih dr skdar hbungan yg halal..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

(c)Copyright reserved by Woofer Storm.
Powered by Blogger