Blog Lensa Kamera

Ahad, 5 Februari 2012

Apa Itu Hepatitis B

Assalamualaikum w.b.t. . . . 


#Semalam lepak kat putrajaya..


***Dilarang baca entry kat bawah jika terasa dah pandai..

Definisi :
#Hepatitis B adalah inflamasi hati oleh virus Hepatitis B (HBV)
#dapat dijumpai didarah,semen,sekresi vaginal, cecair cerebrospinal, cecair synovir, cecair pleural, cecair pericardial, cecair peritoneal,cecair amnionitik,
#dapat bertahan hidup diluar tubuh manusia selama 4 minggu..***bahaya bukan?

Bagaimana perebakkan HBV boleh berlaku :
#Menggunakan jarum yang sama untuk keperluan narkotika,tindik,atapun tatu.
#Kontak dengan cairan tubuh melalui luka yang terdedah
#Saling tukar menukar pemakaian berus gigi, pisau cukur, gunting kuku,baju.
#Tinggal bersama dan memakai barang yang sama dengan pesakit HBV.
#tidak akan berjangkit melalui bersin,batuk, ataupun berjabat tangan.
#Jangkitan biasanya terjadi melalui beberapa cara,antaranya dari ibu ke anak semasa kelahiran,hubungan seksual,transfusi darah, jarum suntik, mahupun penggunaan alat kebersihan diri secara bersama-sama..

Simptom (Tanda-tanda)
#Masa inkubasi HBV purata 120 hari [range 45-160]
-kelelahan yang berlebihan.
-Sakit pada kawasan haper.
-Kehilangan selera makan.
-Pening,muntah-muntah.
-Demam,
-Urin berwarna gelap/coklat gelap.
-Kembung/distensi dan perut terasa lunak.
-Jaundise.

Diagnosis ;
#Test HBV biasanya tidak akan menunjukkan hasil positif jika dilakukan pada masa inkubasi (1-12minggu)
#Ujian Darah :HBsAg.HBeAg,HBsAb.
#Ujian lain-lain :Ujian fungsi hati,Ujian Najis dan Urin.
#Ada 3 tes standar untuk mengetahui apakah virus Hepatitis B ada didalam tubuh seseorang.


Pencegahan :
#Vaksinasi HBV.
#Lakukan Seks yang benar dan selamat .. **Belum kawin jangan gatal nak buat !!
#Jaga jarak antara diri anda dengan cecair badan dan darah orang lain. ( kondom, berus gigi,dll )
#Pendidikan kesihatan kepada masyarakaat tentang Hepatitis B dan pentingnya imunisasi.
#Imunisasi Hepatitis B perlu diberikan melalui 3 dos seperti berikut

  • Dos pertama pada hari kelahiran.
  • Dos kedua pada umur satu bulan.
  • Dos ketiga pada umur lima bulan
#Sebelum imunisasi,perlu perhati kalau:

  • Kurang sihat pada hari dilakukannya imunisasi.
  • Memiliki reaksi yang parah terhadap vaksin.
                                                            ************************

#Setiap hari berdepan risiko hepatitis B dan C..semoga dijauhkan..amin3
#Penat hari ini baru balik tadi petang dari street fotografi bermula dari Pasar Seni ke KlCC.
#Ilmu yang dipelajari jika tidak dipraktiskan adalah sia-sia..


Kata Achie :Bebaskan diri dari dibelenggu masalah !!


Sila like jika suka entry ini . . . .














25 komen dari budak comel^^:

KhaiRin : anies berkata...

minta d jauh kn drpd penyakit ni...aminnn

semutsengal berkata...

narkotika tu apa eh ? aku mcm konpius.

HeNRieTTa JoSe berkata...

Terima kasih atas info yg diberi...jadinya klu kite mandikan jenazah, bleh terkena la erk jka kite ada luka.

Pssss...dh lamer xstreet shoot dlm erti kata sebenar....huhuhu...

Kira Kekuri berkata...

mintak di jauhkan dari pnyakit ni.
maafkan sya sbb kmu trasa.
#oklah. selamat tinggal. =) tc

Puan Besar Shag Yahaya berkata...

Awat tak cakap tadi ada photo shooting kat KL. Shag p KL tadi~ Sedih sedih !

#malas nak komen pasal entri sebab sentap kejap. HAHA

Muhammad Saiazuan Norhalik berkata...

nice info... :D

~SaL IjOu~ berkata...

berdepan dgn risiko demi t/jwb..smoga sentiasa dilindungi hendaknya..~

sgt setuju..jika dipelajari tp x dipraktikkan, mmg sgt sia2..dulu akak join bengkel ngn geng http://candidsyndicate.fotopages.com/
tp lepas tu sibuk keje langsung xde masa..rugi terasa..sobs*

p/s: kalo akak jadi menyewa di puchong, da dekat la kan..bley jumpa kat ioi mall~ ^^

Telor Power berkata...

jgn cari penyakit. hep.B juga salah 1 penyakit yg kronik jika tak rawt

msredcheesecake berkata...

Minta dijauhkan.... Elakkan semua tu k...

Miss Butterfly berkata...

baik doctor! ;)

EruzuLiyana berkata...

fuhh, mintak jauh la dari penyakit bahay gini.. =,=

yad'z berkata...

nice info.... jaga kesihatan ya... =)

xila riston berkata...

gulp! mcm seriau je hehe.
jum tgok bola goallllLLLLLL~
*tibe2

Ujie berkata...

bagus info..lengkap! tapi masih blm benar2 paham..

*cantik gambar tu..^_^

hassy chan berkata...

hepatitis b nih memang bhya.. bole bawak maut..

Cik tikah berkata...

memang bahaya penyakit ni. so, jgn share2 jarum eh. haha..

dayah SnoW Heuka berkata...

errr sy ta hepatitis B sy.. demam panas =..= ehehe.. woofer na jadi doc ke? :D

kim heeruul berkata...

gua harap gua sihat2 belaka..=)

Azlan Hasan berkata...

wah...aku selalu keliru hepatatis B dan C..hehe

Regards,
-Strider-

chemay berkata...

dulu before masuk kolej.
chemay ada buat medical checkup.
then ada hep c dalam darah.
doktor panggil check semula.
then tiba2 dah tak ada.
rasa macam something wrong somewhere.
tapi malas nak re-check,
sampai sekarang pun chemay still buat taktau.
just doa supaya chemay betul2 bebas dari hep c tuh.
:)

Nisa Greennnpanda berkata...

sy xpndai so sy pun bc la entry achie yg sgt3 b'gune nie, hehe.. moge2 dijauhkn dr pyakit bahaya nie, amin~...

isy3.. lepak kat putrajaya & kl xajak pun.. sdih~.. sob3.. T_T kate nk jmpe, huhu~.. (rahsia, mmg rahsia antara kite, hoho..) XD

ari nie sy nk gi knduri kawin kat seri kembangan.. dkat je kn ngan puchong, lalala~...

Nisa Greennnpanda berkata...

ntah nape sy asyik dok komen byk kli nie, ngehehehehehe.. XD

amboi3.. nk hadiah je eh.. meh3, kasi address awk.. ^_^ serious nie.. >_<

Akue Achik berkata...

Naunzubillah..smoga sy dan kluarga tlindung dr pnyakit..Amin..

Miss Purple Ungu berkata...

mtk dijauhkan dr penyakit ni dan belenggu masalah huhu

Afzainizam berkata...

Hepatitis B kronik adalah punca kematian
Hepatitis B adalah penyakit hati yang serius

kalu tak silap Ia dikategorikan kepada jenis A, B dan C.

so hope dapatkan Imunisasi untuk penyakit Hepatitis B

۞۞۞۞Salam Maulidur Rasul۞۞۞۞
diy pemasangan carpet dan insulflex lantai kereta

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

(c)Copyright reserved by Woofer Storm.
Powered by Blogger