Blog Lensa Kamera

Selasa, 8 Mei 2012

Bila Mendapat Tentangan Keluarga

Assalamualaikum w.b.t.. . 

Maaf terlebih dahulu,diharap kalian semua tidak punya salah faham diatas entry aku sebelum ini..apa yang aku rasa ,itu yang akan aku luah..apa yang kata tak semestinya berbalik pada diri aku,mungkin pengalaman persekitaran yang cuba aku kongsi,mungkin ada kebaikan buat kita semuanya..aku inginkan perubahan,perubahan bila mana ianya menuju kepada kearah kebaikan semata,dah cukup tua ni tak mampu nak buat kerja sia-sia..takut dijemput malaikat maut,tak sempat nak bertaubat...aku ingin perubahan itu,sila bantu aku dapatkannya.. insyallah blog ini tak semestinya menjadi blog personal,tapi blog yang boleh mengajak kita berfikir sejenak..mungkin dengan berfikir kita bisa menjadi lebih berguna..insyaallah..

 #Persoalan yang aku lontarkan kat sini, Kenapa bila diri dah punya pilihan hati,ingin menyunting sidia menjadi  yang halal digauli,wujud tentangan dari keluarga?dan soalan tambahan..apa patut kita lakukan? diam atau perlu ada satu tindakan seterusnya?

Aku hargai jika kalian bisa menyatakan pendapat anda bagaimana...
terima kasih~


#Antara komen blogger yang dapat kita saksikan..terima kasih sahabat^^


Kata Achie :Aku rasa nak buang entry2  yang lepas yang banyak mengarut.



Terima kasih tuhan atas kehidupan yang kau berikan..Aku cinta Allah..




37 komen dari budak comel^^:

Si Matatajam berkata...

Bagi akak restu keluarga sgt penting.. Tanpa restu mak bapak, susah kta nak bahagia. Banyak yg dah jd camtu. So berusahalah untuk ambil hati diorang dulu.

reenapple berkata...

quite interesting,.... tentangan keluarga... hurm.. entah. Mungkin boleh apply quotes, everything happens for a reason tak?

Bagi aku la, mungkin keluarga rasa sebab diorang lebih makan garam dari kita, so diorang tahu mana yg baik mana yg buruk untuk kita, after all, diorang yg melahirkan kita... ut somehow, kadang3 tentangan diorang tu ada salah juga... hurm...

#eh... aku tak tahu apa yg aku merepek ni.. hehehe. =D

CikMai berkata...

kalau saya , slow talk sampai berjaya....kalau betul hati nak, usaha la, dua2 orang kena main peranan memujuk...

ciK LyndaWawa berkata...

yang banyak mengarut atau meluahkan perasaan...if ada jodoh..tak ke mana......~=]

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

setiap org ada pdpt msg2 kan..

Telor Power berkata...

:)

tak tahu nak cakap ttg hidup ni bro. sgt rumit

Cikgu Ma berkata...

dalam hidup ujian adalah satu syarat mengindahkan kehidupan...itu salah satu ujian...sabar yea jika tentangan itu andalah heronya =)

kiera'sakura berkata...

jika cinta mendapat tentangan keluarga.. kita tengok balik pilihan kita tue menepati piawaian islam tak...

agamanya,keturunannya, hartanya, paras rupanya. kalau pilihan kita menepati semua paiwaian tue x salah klau kita menegakkan pilihan hati. dan kita kena usaha la pujuk keluarga.. insyaAllah klu kena gayanya mesti diorg faham. kalau family x restu juga

doa dan tawakal setelah berusaha. istikharah padaNya apa tindakan yg kita perlu buat..

kay_are berkata...

cuba tanye sendiri famili, mungkin dorang lagi tau jawapan nye kot..

Kira Kekuri berkata...

istikarah dahulu, jika dia mmg yg jodoh yg d tjukkan oleh Allah, then perjuangkan klo kuarga x setuju.
#kalau da suka, laju2 masuk mminang si dia. hehe

Ujie berkata...

Kena tengok apa yg menjadi tentangan famili tu? cth: calon pilihan kita nampak takde adab. So, kita kena jernihkan hati dan fikirkan betul2. Bila dah suka kita mmg susah nak nampak buruk seseorang. Org lain boleh nampak.

Tapi kalau tentangan yg remeh, cth: calon tak senegeri..itu boleh bawa berbincang dgn family. Jawab sume persoalan mereka. Yg penting jgn marah2. ^_^

CikUna berkata...

Betullah kata blogger2 itu.. Istikharah la.. minta petunjuk dari ALLAH.. dan, istikharah tu tidak semestinya mendapat jawapan dari mimpi saja.. mungkin melalui persekitaran ataupun katahati... wallahualam..

** nak tahu lebih lanjut silalah bertanya pada yang lebih arif dalam agama.. Bye~

Novelgurl berkata...

klo sy : better ikut family..gembirkn hati family lebih utama ^^ lgpun fmily tau ap y terbaik wt kite.eh..wt si dia. tapi klo rasa syg sgt ngn pompuann tu cuba jelskn kt family baik2..x mustahil fmily akn terima klo itu y terbaik.mne de family y nk ankny merana.frust menonggeng..kih3..

# dh pent taip enty ad ke nk buang cmtu je? aish2..x de keje ko nie.x ke buang mse kt situ..move on je ngn entry y g bermnfaat de faedhny sket..hehe .peace !

KhaiRin : anies berkata...

mungkin ada sesuatu yg 'jelik' pd pandangan keluarga..biasalah org tua kn lbh dulu mkn garam

Cik SHiNJU berkata...

menyunying tu apa bah?
hehehe... keluarga lbh penting ok..
jgn bantah dorg hanya krn insan yg baru kita kenal sdgkan keluarga bersama kita sejak kita kecil...
Bykkan berdoa semoga dilembutkan hati keluarga tu..

Bitt (double IS) berkata...

rasanya kena tanya terus la kenapa...walau macam mana pon memang tu la dabaran dan dugaannya..kadang2 family pon kena lapangkan hati dan kasi peluang utk kita menghadapi cabaran dan dugaan...kerana itu yg mengajar kita hidup atas kaki sendiri ;)

HeNRieTTa JoSe berkata...

hmmm...mmg hdup pnuh dugaan...rietta sntiasa hrapkn restu keluarga...

cha'e berkata...

sebab dorang taw yang terbaik untuk kita. tapi kalau dah sayang sangat yakinkan dorang. eheh. aku memang fail bab2 cinta ni. . .

Iffah Afeefah berkata...

takmo komen

blogger mne la tu

HaniShah berkata...

sebelum nak ngorat si dia.. ngorat keluarga si dia dulu.. hehehe~

Puan Besar Shag Yahaya berkata...

Waahhhh~ FB wa kat situ der. Pemes kejap wa rasa :P

Cik Penguin_Solehah berkata...

lebih baik buat solat istikharah untuk dptkan kepastian.. mungkin ada hikmahnya kenapa ibu bapa tak restu=)

Afzainizam berkata...

“Bercinta secara halal itu halal. Bercinta secara haram itu haram.”

Sudah tentu, bercinta secara syubhah itu syubhah. Syubhah ialah perkara yang meragukan antara halal dan haram. maksudnya biarlah ibu bapa merestui kerana rahmat paling besar adalah restu ibu bapa... jika ibu bapa restui maka pasangan itu juga mendapat keberkatan sebagai fitrah berpasangan...fitrah menjadi barakah kena ingat tuuu...

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Story terbaru blog kami...
diy repair seat kereta berlubang

Suhami Ahmad berkata...

mungkin jodohnya belum tiba...ingatlah jodoh dan maut tu rahsia Allah =)

Nida berkata...

Keluarga lebih arif tentang yg mana terbaik buat anaknya.. ini berdasarkan pengalaman kak Nida dulu...

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ berkata...

selamat hari rabu (^___^)

aDisH.sHidA berkata...

restu keluarga penting dlm sesuatu hubungan

Eyda Syahida berkata...

mgkin perlu masa utk keluarga lebih kenal dye? papepun, kalau dah jodoh, xkan kemana..

hanaahmad berkata...

doa pada Tuhan moga dibukakan pintu keluarga untuk menerima pasangan kamu apa adanya. dan berusahalah memikat hati mereka secara baik. hati bila dipikat dengan kasih sayang pasti ada jalannya. moga dipemrudahkan. :)

Siti Mashitah Saidin berkata...

usaha dulu. berdoa agar pintu hati org tua terbuka. then, terima takdir. ada kawan, dlu mak bapak dia x suka pompuan tuh, lama gak dia cuba.. akhirnya mak bpak dia suka.

so, usaha dan solat istikorah

Prettywrite berkata...

mungkin dah memang bukan jodoh..orang tua nak yang terbaik untuk anak2nya..

Cik Kartun ( CK ) berkata...

CK memahami sangat2.. -_-

Leeya Hezlin berkata...

Mungkin ada sebab2 tertentu kenapa mendapat tentangan dari keluarga..
Selain tu rasanya cabaran itu membuatkan lagi kita berusaha untuk mendapatkan dia..
Mungkin dengan keikhlasan dan kesungguhan dari kita,pihak yang lagi 1 terbuka hati menerima kita..
Insyaallah kalau dia hak kita,walau dipisahkan beribu batu pun dia tetap milik kita dengan izin allah..

Mr.Clive berkata...

hahah kesian giler tajuk post...bolehhh laaa...good luck aje la...sabar...lama lama sejuk laa hati keluarga yang berat ati nak menerima tu... :P

sha my heart berkata...

Yg penting pkhwnn yg mndpt restu kdua2 belah phk dan fmli pn suka.
Klu dtentang, tnya dlu apa alsnnya. Kmdn klu blh adjust, adjust la. Klu xblh, tggalknlh..
That my 40cent opini0n. Hehe

Azlan Strider berkata...

topic hangat nie..hehehe..aku pun tak sure bagaimana nak hadapi kalau one day aku mendapat tentangan dari keluarga..hopefully ia tak terjadi kepada aku..hehehe :)

Regards,
-Strider-

Nisa Greennnpanda berkata...

kalo achie rs si die tue mmg jodoh achie, b'doa la byk2..
lgpun leh amalkn Surah Taaha, ayat 1-5 sbg doa utk lembutkn ati famly...so that diorg leh trime kputusan achie tue.. insyaAllah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

(c)Copyright reserved by Woofer Storm.
Powered by Blogger